Pierre van Boxtel (1921-1941)

Voluit: "Petrus Johannes van Boxtel".

Militaire rang: Sergeant-vlieger.

Pierre werd geboren op 26 januari 1921 in Kaatsheuvel als de jongste van negen kinderen in het gezin van Adrianus Marinus van Boxtel (1884-1964) en Hendrika Wagemakers (1888-1957) aan de toenmalige Kruisstraat 26 (nu Antoniusstraat). 

 

Na de Lagere Jongensschool van Berndijk volgde Pierre de driejarige HBS in Waalwijk en voltooide zijn studie aan het Sint-Odulphuslyceum in Tilburg (HBS-B opleiding). Al op jonge leeftijd koesterde hij de droom om piloot te worden, maar zowel zijn ouders als de rector van zijn middelbare school adviseerden hem de zeevaart in te gaan. In juli 1939 besloot hij dit advies op te volgen, na zijn bedevaartstocht op de fiets naar Lisieux en Lourdes.

Afbeelding: het Sint-Odulphuslyceum in Tilburg, 1930.


Eenmaal weer thuis meldde hij zich aan voor de Zeevaartschool in Amsterdam, waar hij begon als leerling-stuurman en vertrok met het motorschip Hector richting Nederlands-Indië en vervolgens naar de Cariben. Toen de oorlog in mei 1940 uitbrak, vluchtte Pierre naar Groot-Brittannië en ging hij aan boord van een Zweedse olietanker werken als stoker.

Hoewel de regering in ballingschap in Londen hem adviseerde gewoon bij de koopvaardij te blijven, kreeg hij van koningin Wilhelmina bijna tegelijkertijd toestemming om in vreemde krijgsdienst te treden. Daarmee was de weg vrij om dienst te nemen bij de Britse Royal Air Force. Zo kon hij ondanks de benarde tijden zijn jeugdideaal waarmaken.

Pierre haalde zijn vliegbrevet op de basis Haward bij Chester. Maar zo dicht bij het doel: als piloot strijden voor de vrijheid, sloeg het noodlot toe. Op 28 oktober 1941 was hij bezig te landen, toen zijn toestel geraakt werd door een opstijgend Canadees lesvliegtuig. Pierre’s kist vloog in brand en stortte neer. Zwaargewond werd de jonge vlieger opgenomen in het Royal Infirmary ziekenhuis in Chester, waar hij overleed.

Pierre werd op 3 november 1941 in Engeland met militaire eer begraven. Eind december werd in Kaatsheuvel een herdenkingsdienst gehouden en het gedachtenisprentje van Pierre vond zijn weg naar vele huishoudens. Hij werd zo een symbool van vrijheidszin, moed en vertrouwen in de toekomst voor velen in Kaatsheuvel.

In 1991, vijftig jaar na zijn dood, nam André de Bruijn, een oud medescholier, het initiatief om de herinnering aan Pierre van Boxtel gestalte geven in een monument. Op 5 mei 1995, 50 jaar na de bevrijding, werd dat monument onthuld: een gestileerde bronzen vogel op een betonnen, afgeschuinde zuil, vervaardigd door Joop Haffmans.

Afbeelding: Jonge piloten van de Nederlandse luchtmacht trainen op RAF-vliegveld Hullavington in Engeland. Eerste (grote) groep Nederlanders die als piloot zijn opgeleid bij de RAF, waaronder: J.Ch. ter Averst, P.J. van Boxtel, J. van Arkel, C. van Houten, C. Geesink, P.H. Stenger, EW Ferwerda, JL Flinterman, EH van der Togt, A.H. van Rood, J., 1941
Locatie: Groot-Brittannië, Hullavington.


Het bidprentje van Pierre van Boxtel in zijn Toetoep (tropenuniform).

De grafsteen van Pierre van Boxtel, te Hawarden Cemetery te Flitshire, Wales.


Bronnen: