


Jan Beekmans (1917-1945)
Voluit ''Johannes Antonius Beekmans".
Jan wordt geboren op 2 juli 1917 in Waalwijk als zoon van Johannes Beekmans (1883-1961), metselaar en Catharina Heijmans (1881-1948). Zijn ouders traden 27 mei 1907 in Drunen in het huwelijk. Jan is het 8e kind van de 14 in dit gezin, wat bestond uit 7 jongens en 7 meisjes. Voor 1940 zijn er al 4 kinderen uit dit gezin overleden.
De thuissituatie is verre van harmonieus. De kinderen worden verwaarloosd, hetgeen voor vele van hen een reden is het ouderlijk huis op jonge leeftijd te verlaten. Vanwege deze zorgelijke thuissituatie wordt Jan op 12-jarige leeftijd door de Voogdijraad uit huis geplaatst. Hij komt op 22 januari 1929 terecht in Huize Nazareth, een instelling van de Fraters van Tilburg, en verhuist, rond 1935, op zijn achtiende naar Akkerstraat 7 te Goirle, waar hij gaat werken als broodbakker.

Duitse inval en vermist
Als dienstplichtig militair wordt Jan in mei 1940 gelegerd bij de Maasbrug in Heusden, met de opdracht om na de Duitse inval de bruggen over de Bergsche Maas en het Heusdens Kanaal op te blazen. Op 21 juli 1941 wordt Jan geregistreerd als vermist door het Bureau Vestigingsregister te Den Haag. Zijn broers en zusters ontvangen soms echter nog een kaart van hem. Jan blijkt tijdens de meidagen van 1940 Jan met het Nederlandse leger terug had moeten trekken in de richting van België en daarna naar Zuid-Frankrijk te zijn uitgeweken. Hier sluit hij zich aan bij het verzet. Na diverse acties tegen de Duitsers vluchtte hij. Vanuit Frankrijk en Spanje gaf hij soms een berichtje.
In 1944 ontving hij nog een telegram van H.M. Koningin Wilhelmina waarin Jan bedankt werd voor alles wat hij voor Nederland betekende. Zij hoopte Jan spoedig na volledig herstel in Engeland terug te zien. Zover is het niet meer gekomen.
Ziek
Aan het einde van de oorlog raakt Jan met tuberculose besmet en wordt daarom verschillende sanatoria in Spanje en Davos (Zwitserland) behandeld. Tegen doktersadvies in, keert hij terug van Genève naar Frankrijk, maar hij wordt steeds zieker. Op 24 december 1945, als de Tweede Wereldoorlog drieënhalve maand voorbij is, overlijdt Jan op 28-jarige leeftijd in Toulouse (Frankrijk). Hij werd daar eerst begraven op het militair kerkhof in Toulouse. Later ligt hij begraven op het Nederlands ereveld in Orry-la-Ville (grafnr: B/R 2.4).
Jan is de jongere broer van Bart Beekmans (geboren in 1911) die zich in 1937 meldt bij de Internationale Brigade om aan republikeinse zijde mee te vechten in de Spaanse Burgeroorlog. Wegens desertie wordt hij daar op een onbekende datum dat jaar standrechtelijk gefusilleerd.
Bronnen:
-
Jan Beekmans, Waalwijk 1917 | In Memoriam | Brabantse Gesneuvelden 1940 - heden. (z.d.). https://brabantsegesneuvelden.nl/persoon/jan-beekmans-waalwijk-1917
-
Beekmans, Johannes Antonius - Wiki Midden-Brabant. (z.d.). https://wikimiddenbrabant.nl/Beekmans,_Johannes_Antonius