


Welkom op onze webpagina, gewijd aan historische figuren uit onze regio – zowel de bekende als de onbekende, die allemaal een bijzondere invloed hebben uitgeoefend, zowel binnen als buiten onze streek. Veel van deze mensen zijn geboren in onze regio, maar hebben hun prestaties en opmerkelijkheden elders verwezenlijkt, van de wereld van kunst en wetenschap tot politiek en sport. Deze pagina neemt je mee op een reis door de levens van mensen die, ondanks hun afkomst, de wereld hebben veranderd. Ontdek hun inspirerende verhalen en leer meer over hoe zij, vanuit hun wortels hier, de wereld hebben beïnvloed en gevormd.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945)

Jan de Rooij
Geboren te Sprang (1923-1945)
Arbeider bij een schoenfabriek, verzetsstrijder van lokale verzetsgroep "André".

Pierre van Boxtel
Geboren te Kaatsheuvel (1921-1941)
In "vreemde" krijgsdienst tijdens ballingschap als piloot bij de Britse Royal Air Force.

Cor Wagtho
Geboren te Bergen op Zoom
(1921-1944)
Chauffeur en verzetsstrijder te Tholen en Bergen op Zoom.

Jan Beekmans
Geboren te Waalwijk (1917-1945)
Broodbakker, dienstplichtig militair gedurende 1940 en verzetsstrijder in Zuid-Frankrijk.

Adrianus Smit
Geboren te Zwijndrecht (1899-1963)
Burgemeester gemeente Sprang-Capelle en lid van lokale verzetsgroep "André".

Jos van Wijlen
Geboren te Sprang (1898-1962)
Leider van de verzetsgroep André uit Sprang-Capelle.

Jan van Gorkum
Geboren te Udenhout (1918-1972)
Dienstplichtig militair gedurende 1940 en onderduiker in Kaatsheuvel.

Gerrit Jansen
Geboren te Kaatsheuvel (1919-1940)
Schoenmaker en dienstplichtig militair gedurende 1940.

Gerard van Corstanje
Geboren te Loon op Zand (1926-1944)
Dozenmaker, arbeider bij de Ned. Arbeidsdienst en onderduiker.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Nederland op 10 mei 1940 door nazi-Duitsland werd binnengevallen, werd het dagelijks leven in de regio Kaatsheuvel, Loon op Zand en Waalwijk drastisch beïnvloed. Wat aanvankelijk leek op een onvermijdelijke bezetting, leidde al snel tot een periode van verzet, onderdrukking en angst. In deze dorpen, die in de provincie Noord-Brabant liggen, ontstonden verschillende verzetsbewegingen, en vielen er mensen terug op moedige acties die hun leven in gevaar brachten, vaak met de steun van oud-strijders, verzetsleden en onderduikers.
Oud-strijders:
Oud-strijders uit de regio, die eerder dienden in het Nederlandse leger of bij andere strijdkrachten, werden na de inval van de Duitsers in 1940 geconfronteerd met de bezetting en de gevolgen van de oorlog. Veel van deze mannen en vrouwen wilden zich niet zomaar overgeven aan de bezetting en zagen het als hun plicht om te blijven vechten voor hun vrijheid. Ze sloten zich aan bij diverse verzetsgroepen die in de regio actief waren, zoals de knokploegen of de ondergrondse pers. Het waren deze oud-strijders die vaak als leiders optraden en waardevolle militaire kennis en ervaring inbrachten in het verzet.
Verzetsleden:
Het verzet in de regio was divers, met lokale verzetsgroepen die betrokken waren bij sabotageacties, het verstrekken van informatie, het smokkelen van mensen en het verspreiden van illegale bladen. De verzetsleden in Kaatsheuvel, Loon op Zand en Waalwijk werkten samen met andere groepen uit de omgeving en ondernamen risicovolle acties om de Duitse bezetter te verzwakken. Ze richtten zich op het saboteren van transporten, het ondermijnen van de economie van de bezetter en het verstoren van de communicatie. Ook werkten ze samen met geallieerde inlichtingendiensten, door het doorgeven van cruciale informatie over de bewegingen van de Duitsers. Veel van deze verzetsleden handelden in het geheim, en hun identiteit moest vaak verborgen blijven voor zowel de bezetter als de rest van de bevolking, die zich bewust was van de risico’s die het verraad met zich meebracht.
Onderduikers:
Met de inval van de Duitsers in Nederland werden veel Joden, politieke tegenstanders, communisten en andere ongewenste groepen gevangengenomen, gedeporteerd of gedood. In de Langstraat werden ook getroffen door de jacht op deze mensen. In een poging om de vervolging te ontsnappen, zochten vele onderduikers onderdak bij sympathisanten. Veel boeren, families en andere inwoners in de regio boden hun hulp aan door onderduikers in huis te nemen, hen te voorzien van voedsel en hen te helpen ontsnappen aan de dreiging van arrestatie. Deze moedige mensen riskeerden hun eigen leven en vrijheid door onderduikers op te vangen en hen op verborgen locaties te beschermen tegen de Duitsers.
Het verzet, de onderduikers en de oud-strijders in deze regio werkten niet alleen samen om hun eigen gemeenschap te beschermen, maar ook om bij te dragen aan de bredere strijd tegen de nazi-bezetting. Hun acties, hoe klein ook, vormden samen een belangrijke schakel in de bredere verzetsbeweging die Nederland uiteindelijk hielp bevrijden.
Vandaag de dag herinneren we ons deze moedige mannen en vrouwen en de risico’s die ze namen voor de vrijheid die wij nu vanzelfsprekend lijken te vinden. Het is belangrijk om de verhalen van deze lokale helden te bewaren en door te geven, zodat ook toekomstige generaties begrijpen welke offers er zijn gebracht voor de vrijheid die we vandaag de dag kunnen genieten.