Pastoor Joannes van Mierlo (1820-1870)

Pastoor van 1864 tot 1870

Van de elf pastoors die de St. Jansparochie in haar iets meer dan 200-jarig bestaan heeft gehad, zijn er twee die korter dan tien jaar pastoor zijn geweest.

Een van deze twee was pastoor Joannes Nicolaus van Mierlo, geboren op 7 juli 1820 (maar het kan ook mogelijk 21 juli 1820 zijn geweest) te Gestel, als de zoon van Jan Nicolaas van Mierlo en Henrica Frederica Aarts. Van Mierlo is in totaal slechts zes jaar pastoor is geweest tot hij op 50-jarige leeftijd op oudejaarsdag van 1870 te Tilburg is overleden. Voordat hij werd aangesteld als de pastoor van Kaatsheuvel was hij kapellaan van Tilburg en Nijmegen.

Toch is die korte tijd niet zonder betekenis geweest, want in 1867 kwamen de eerste zusters Franciscanessen van Oirschot naar Kaatsheuvel. Ze zouden er 114 jaar blijven.

Voorlopig betrekken de vier zusters een gehuurde woning, waar een ‘bewaarschool’ (zo heette de voorloper van de kleuterschool) wordt ingericht, maar er worden ook catechismuslessen gegeven.

Dank zij een erfenis kan bouwgrond worden aangekocht voor het Liefdehuis, zoals het klooster werd genoemd.
Een jaar later wordt de R.K. Meisjesschool in gebruik genomen en weer een jaar later wordt de kapel van het klooster ingezegend.

Andere markante feiten onder het pastoraat van pastoor Van Mierlo zijn de oprichting van de ‘Broederschap van de H. Familie’ (voor mannen) en de ‘Congregatie van de H. Maagd Maria’ (voor vrouwen).

Ook werd de St. Vincentiusvereniging opgericht, die de arme gezinnen van voedsel en kleding ging voorzien; de voorloper van de huidige Voedselbank, zou je kunnen zeggen.

En het kerkbestuur besloot tot deelname in de kosten van aanleg van een klinkerweg van de huidige Hoofdstraat naar de Horst, zodat de vele kinderen die over de vaak natte zandwegen naar school moesten, voortaan niet meer zo ‘beslijkt’ zouden aankomen.