Pastoor Adrianus van den Brekel (1876-1956)
Pastoor van 1934 tot 1954
Adrianus van den Brekel was de negende pastoor van de St. Jan en tevens deken van het dekenaat Waalwijk.
Hij werd op 58-jarige leeftijd pastoor in Kaatsheuvel, nadat hij daarvoor twaalf jaar pastoor was geweest in Zevenbergsche Hoek.
Hij is hier ruim twintig jaar pastoor en was de eerste pastoor van Kaatsheuvel die met emeritaat ging.
Maar hij was toen ook al 78 jaar. Dertien maanden later is hij op 79-jarige leeftijd overleden.
Onder pastoor Van den Brekel heerst nog volop het ‘Rijke Roomsche Leven’.
Er wordt gebouwd, o.a. een nieuw gasthuis (juni 1935), een nieuwe Gildenbond (april 1935) en een huishoudschool, en er worden nog vele verenigingen opgericht (o.a. voor jonge katholieke arbeiders, een katholieke jeugd beweging en een katholieke middenstandsvereniging).
De St. Jozefparochie wordt gesticht, met eerwaarde heer F. de Klijn, tot dan toe kapelaan van de St. Jan, als bouwpastoor.
De eerste steen van de St Joseph, zoals die toen heette, werd door deken A. van den Brekel in november 1935 gelegd.
Onvermeld mag ook niet blijven dat pastoor Van den Brekel in 1935 aan de bisschop toestemming vroeg om grond te mogen aankopen voor het inrichten van een R.K. Sport- en Wandelpark, waaruit later de Efteling is voortgekomen.
Vanwege zijn grote verdiensten bij de oprichting en uitbreiding van dat park werd hij in 1950, op de eerste vergadering van het stichtingsbestuur van Natuurpark De Efteling, benoemd tot ere-voorzitter.
Van den Brekel: pastoor in oorlogstijd Het pastoraat van pastoor-deken Van den Brekel is ook getekend door de Tweede Wereldoorlog.
Al eerder waren, vanwege de ontwikkelingen in Duitsland, de bedevaarten naar Kevelaer vervangen door bedevaarten naar OLV in ’t Zand, bij Roermond.
Begin mei 1940 was pastoor Van den Brekel veertig jaar priester; als geschenk kreeg hij een geluidsinstallatie voor in de kerk.
Maar de geplande feestelijkheden in de tweede week werden afgelast, omdat toen de oorlog was uitgebroken.
Vanaf de zomer van 1940 tot mei 1941 waren Duitse soldaten ingekwartierd in de jongensschool, de meisjesschool en het patronaatsgebouw.
Na afloop bleek er voor duizenden guldens schade te zijn aangericht.
Daarop stuurde pastoor Van den Brekel schadeclaims naar Duitse instanties, echter zonder enige reactie.
In april 1941 vierde Pieter Elshout zijn 25 jarige jubileumfeest als koster van de St. Jan.
Tevens werd op die dag herdacht dat het kosterschap al 75 jaar in de familie Elshout zat.
Pieters vader, Wout Elshout was daarvoor al vijftig jaar koster geweest.
De speciale mis werd door deken Van den Brekel opgedragen.
In 1943 haalden de Duitsers drie van de vier kerkklokken (deze kerkklokken waren in 1930 aan pastoor Völker geschonken) uit de toren van de St. Jan om te worden omgesmolten tot oorlogstuig.
Op Allerzielen (2 november) 1944 werden 26 van de dertig slachtoffers die bij het bombardement tijdens de bevrijding gevallen waren, op het St. Janskerkhof begraven.
De overige vier werden elders begraven. Als pastoor Van den Brekel in 1950 vijftig jaar priester is, krijgt hij van zijn parochianen drie nieuwe kerkklokken.
Op zijn grafsteen staat de tekst:
In Memoriam Adrianus Josephus van den Brekel Deken en pastoor Geboren te Tilburg 10 februari 1876 Pastoor te Kaatsheuvel 1934 – 1954 Aldaar overleden 9 januari 1956 In Pace (= in vrede)