Pastoor Cornelis Janssens (1825-1889)

Pastoor van 1871 tot 1889

De vijfde pastoor van de St. Jan is Cornelis Janssens die meer dan 18 jaar pastoor is. Hij is geboren rond het jaar 1825 te Tilburg als de de jongste van de vier kinderen van Johannes Janssens en Johanna Maria van der Pas.

Hij was zeer bemind, hetgeen moge blijken uit het feit dat bij zijn uitvaart meer dan duizend mensen aanwezig waren, waaronder ook leden van niet-kerkelijke verenigingen, zoals het gilde St. Crispijn, de oudemannenvereniging, de schutterij en de harmoniekorpsen Euphonia en Apollo.

Bekend is dat hij jaarlijks op de zustersschool in de novembermaand een kinderfeest organiseerde, waarbij alle behoeftige kinderen een warm kledingstuk en een traktatie kregen; deze traditie werd onder zijn opvolgers voortgezet en kreeg de naam ‘het pastoorsfeest’.
Opbouw en uitbouw

Het zijn onder pastoor Janssens jaren van opbouw en uitbouw, hetgeen lijkt uit de correspondentie met het bisdom.
Meteen in zijn eerste jaar spreekt pastoor Janssens tegen de bisschop zijn zorg uit over de slechte kwaliteit van de (waterstaats)kerk, die dan pas 35 jaar oud is.

Het zal nog tot 1913 duren, voordat er een nieuwe –de huidige– kerk komt.

Pastoor Janssens zet zich in voor bestrating langs de kerk, voor een stenen pad van het zustersklooster naar de kerk, voor een nieuw (doelmatig) klooster voor de zusters, voor een gasthuis voor ouden van dagen en voor de bouw van een zesklassige meisjesschool.
Een en ander is mogelijk door giften en legaten van parochianen.

Interessant is de motivering die de pastoor geeft voor een badkamer in het gasthuis. Die is nodig “ter reiniging der aankomende nieuwelingen”.

Dat is blijkbaar belangrijker en harder nodig dan het wekelijkse (?) bad van de bewoners. Het zegt iets over de hygiëne in die tijd.
In 1876 wordt de Broederschap Bedevaart naar Brielle opgericht.

Daaruit kan worden opgemaakt, dat de verering voor de HH. Martelaren van Gorkum al bestond voordat de naar deze martelaren genoemde parochie in d’n Berndijk werd opgericht.

En tot slot: vanwege de voortdurende groei van de parochie kreeg Kaatsheuvel in 1888 een derde kapelaan.

 

Pastoor Janssens komt op 14 juni 1889 op 64-jarige leeftijd te overlijden.